Barok interieur

Met een bijzondere oefening ronden we het thema interieur af. We zoeken wat foto’s bij elkaar van barokke interieurs waarin veel meubels met overdadige versiering staan. Die foto’s hangen we ondersteboven op om ze zo te schilderen. De bedoeling van de oefening is om onze eigen ogen te misleiden en aldus beter te zien. Doordat de foto op zijn kop staat, worden de meubels en de ruimte zelf moeilijker herkenbaar. Net om dat herkennen moeilijker te maken, gebruiken we die barokinterieurs. Kijken naar de vormen op zich zou op deze manier gemakkelijker moeten worden. De bedoeling is om op het einde onze schilderijtjes om te draaien en verrast te worden door het herkenbare resultaat.

Salon baroque.

Als extraatje gebruiken we voor deze opdracht acrylverf. Die droogt veel sneller dan olieverf en dwingt ons om sneller te werken en vooral minder na te denken. Ook weer met de bedoeling om niet met herkenbare dingen bezig te zijn, maar zo zuiver mogelijk naar de vormen, vlakken en kleuren te kijken, zonder te veel te denken aan de objecten en hoe we ze in onze gedachten voorstellen.

Barok interieur, acryl op papier.

Echt gemakkelijk kunnen we het niet noemen en ik heb het idee dat dit meer concentratie vereist. Dat is misschien wel de belangrijkste les: om goed te kijken, heb je nu eenmaal concentratie nodig. Het eindresultaat vind ik zelf best verfrissend. Ik verlies me niet meer in details en dat levert een boeiender werkje op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.