Duister

Omdat ik nogal eens opmerkingen krijg over mijn felle kleurgebruik, werk ik de laatste tijd vaak op een donkere ondergrond. Soms levert dat nog schilderijtjes op met lichte kleuren. Met dit werkje verleg ik toch een grens. Ik ben vertrokken van een oud schilderij dat ik al lang niet goed meer vond. De kleuren waren behoorlijk fel, wat me noopt om er een stevige laag bovenop te zetten. Omdat ik wil vermijden om weer in rode en blauwe tinten te vervallen, worden de kleur steeds donkerder.

Dit keer lukt het wel om de lichte kleuren die erbovenop komen wat af te zwakken. Het duurt even voor het goed lukt om nuances aan te brengen in die afgezwakte tinten. Ik merk gelukkig dat het werkt en bovendien een sfeervol effect geeft. In de achtergrond laat ik me nog even verleiden tot een blauwe kleur, zonder daar echter in te overdrijven. Het resultaat bevalt me opperbest.

Minder kleur lijkt meer sfeer te geven.

In de laatste les werk ik iets te veel aan het gelaat, wat de zeggingskracht wat afzwakt. Het blijft moeilijk om het evenwicht te vinden tussen de juiste verhoudingen en een boeiende schildertechniek. Hoe meer je de gelijkenis tracht te benaderen hoe moeilijker het wordt om je stijl te handhaven. Het blijft een boeiende uitdaging.