Gekleurde auto

Om ons inzicht in kleuren te toetsen krijgen we een interessante opdracht: laten we het wagenpark wat feller kleuren! We gaan op zoek naar foto’s van auto’s die we vervolgens in een andere kleur moeten schilderen.

Het doel van de opdracht is dubbel. Niet alleen moeten we een auto met zijn strakke maar gebogen vormen correct weergeven in perspectief. We moeten bovendien de kleur van het voertuig aanpassen naar believen. Daarbij moeten we wel rekening houden met de weerspiegelingen in het koetswerk. De kleuren in die weerspiegeling moeten we blijven respecteren. Groene bomen moet in de weerspiegeling nog altijd een groene indruk geven. We moeten de variatie in kleuren telkens volgens de gekozen kleur interpreteren.

Met een heruitgave van de Jaguar Mark II kies ik voor een auto waar ik wel even naar wil zitten staren. Op de foto ziet de wagen er grijs uit, tegenwoordig lijkt het nauwelijks anders te kunnen. Ik kies ervoor om die in een bordeaux rood te schilderen.

De eerste les ben ik vooral bezig met de compositie goed over te brengen en het perspectief van de wagen er goed op te krijgen. Het lukt al meteen om de achtergrond goed aan te pakken. Dat geeft wat meer tijd in de tweede les om me met de wagen zelf bezig te houden. Uiteindelijk is dat wel nodig. De voorkant van de jaguar met die verschillende lampen vraagt behoorlijk wat concentratie. Maar ook de verkorting in de zijkant blijkt uiteindelijk moeilijker dan ik aanvankelijk dacht. Het resultaat bevalt me wel. Er zitten geen al te grote fouten in en de kleuropdracht vind ik best geslaagd.

Heruitgave van de Jaguar Mark II in een alternatief kleurtje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.