Gemak

Eenvoudige houdingen spreken me vaak nog het meest aan. Deze keer zit het model op een kussen en leunt op een ronde poef voor haar. Uiteraard zorgt Philippe voor een gepaste belichting zodat het vanuit veel standpunten interessant blijft. Omdat ik het zo’n mooie pose vind, kies ik ervoor op doek te schilderen. Ik blijk enkel nog redelijk vierkantige doeken te hebben. Dat komt nu perfect uit. Na een half uurtje staat de compositie er op.

Aanzet met de sterkste contrasten al op hun plek.

De volgende stap is op zoek gaan naar de juiste kleuren. In eerste instantie zorg ik dat het ganse doek al wat kleur krijgt. Het is een stelregel van de meester: eerst al het wit van het doek wegwerken, pas daarna mogen we wit in de verf mengen. Ik heb er geen probleem mee. Als je de verf wat verdunt, blijven de kleuren licht en fris. Het verplicht je bovendien nadien wat dikkere verf te gebruiken.

Geen wit meer te zien, poef en kussen hebben al hun echte kleur.

Ondertussen valt het me op dat ik tegenwoordig zelden nog bezig ben met het schilderen op zich. Daarmee bedoel ik vooral het hanteren van de penselen en spalters en het mengen van de verf. Ik merk dat het praktische werk me tegenwoordig met veel gemak lukt. Dat is helemaal anders dan een jaar geleden. De juiste kleuren mengen kostte toen toch wat concentratie. Nu lijkt het met gemak te gaan. Ik hoef me niet eens te forceren om genoeg verf te gebruiken, met weinig verf kan je gewoon niet vlot schilderen, weet ik nu.

Zelfs het opbouwen van het model gaat vlotter dan een jaar geleden. Af en toe meet ik nog eens na, als ik merk dat er iets niet helemaal klopt. De rest schilder ik zonder al te veel getwijfel. Dat gemak geeft me de vrijheid om meer na te denken over de algehele aanpak van het schilderij. Het geeft me goesting en ruimte om te experimenteren. Schilderen geeft me meer plezier dan het inspanning kost, zalig!

Na de eerste les is het schilderij zo goed als klaar. Vandaag geeft Philippe nog enkele tips om het te verbeteren. Het gaat over enkele terechte details. Tegelijk krijg ik zowaar wat fijne complimenten over het kleurgebruik in de schaduwpartij van de rug. Dat ik niet altijd dezelfde recepten gebruik en nieuwe oplossingen zoek, apprecieert Philippe. Het resultaat mag er wezen.

Best tevreden over dit schilderij.