Groot vel

Vorige week maandag heb ik een groot vel papier gepakt, een meter bij zeventig ongeveer. Gek toch hoeveel moeilijker dat is. Als je groter werkt, vergroot je blijkbaar je fouten. Je moet de zaken die niet goed zitten dan overdreven corrigeren. Op tijd en stond wat afstand nemen is nu nog belangrijker.

Na de eerste zitting is het hoofd te langgerekt.

Uiteindelijk vlot het aardig met het lijf. Vooral de arm en de hand staan er gauw op. Met het hoofd blijf ik wat sukkelen. Omdat de kin te ver van de schouder stond, heb ik die wat lager gezet. Zo werd het hoofd te lang en het gelaat te ver uitgerekt. Op die mankementen werk ik deze week verder. De stoel geef ik wat meer draagkracht.

Na de pauze hoor ik dat enkele medestudenten zich hebben laten inspireren door de achtergrond van mijn schilderij. De meester wijst hen erop dat die het moeilijker maken om de kleuren van het model goed te krijgen. Voor de eerstejaars model blijft het cruciaal om van de werkelijkheid uit te gaan. Ik ben toch een beetje blij dat ik ondertussen de vrijheid heb om verder te gaan.

Het hoofd is samen met heel wat details flink verbeterd.

Uiteindelijk ben ik niet helemaal tevreden. Het is me niet duidelijk wat er precies schort. Misschien zie ik dat volgende week wel. We hernemen volgende week in elk geval deze houding. De kans is wel groot dat ik iets anders begin.