Interieur met zicht op zee

We gaan weer een flinke stap verder met de volgende opdracht. Van een stilleven met enkele objecten die almaar complexer werden, stappen we over naar een eenvoudig interieur. De belangrijkste horde daarin is perspectief. Die wordt nog een stuk complexer. Na een extra stukje theorie vliegen we er al snel in.

De horizon wordt in dit geval nog belangrijker om een goede samenhang tussen de verschillende vlakken en volumes te realiseren. Waar je bij een stilleven nog wel een beetje kan schipperen met afwijkende perspectieflijnen omdat elk object een andere vluchtpunt heeft — of kan hebben — wordt dat hier veel moeilijker. In een interieur zitten nu eenmaal veel evenwijdige vlakken en volumes die in hetzelfde perspectief moeten vallen en eenzelfde vluchtpunt delen, of meestal tenminste een vluchtpunt op de horizon hebben. Het komt er dus op aan alle lijnen consequent te houden.

Om het allemaal wat praktisch te houden gebruiken we voor deze opdrachten foto’s uit tijdschriften. Dat levert vaak wat steriele interieurbeelden op. Maar gezien de moeilijkheidsgraad kan het geen kwaad om met eenvoudige interieurs te starten.

Uiteindelijk valt na dit eerste interieur vooral de finesse tegen. De kleuren en het perspectief zitten behoorlijk goed, goed genoeg om te overtuigen. Maar in de details valt het op dat de vaardigheid met het penseel nog ondermaats is. De lijnen blijven al te vaak aarzelend gezet en geven een onzorgvuldige indruk. Daar is nog behoorlijk wat ruimte voor verbetering. Toch ben ik over het geheel niet ontevreden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.