Kleine interieurs

Tafel met stoel en boeken. (gouache op papier)

Na de oefening op negatieve ruimte met krukken en stoelen, schakelen we over op een mini-interieur. We maken een kleine opstelling met wat grotere objecten in het atelier waar we ons zo goed mogelijk rond positioneren.

De opdracht is dus niet om van een foto een interieur over te nemen maar een stuk van een interieur in ‘levende lijve’ te schilderen. Dat levert meteen weer enkele oude bekende problemen op. Waar ga ik staan ten opzichte van het onderwerp? Welke compositie ga ik maken? Zet ik alles er passend op of snij ik iets af?

Tafel en kruk met schoenen. (gouache op papier)

Nog moeilijker is het nu om het perspectief goed te krijgen. De ooghoogte bepalen is uiteraard eenvoudiger, we weten dus gemakkelijker waar de vluchtlijnen samenkomen. Maar de verdwijnpunten vallen wel steevast buiten het blad. Gemakkelijk is dat dus allemaal niet.

Ondertussen zetten we onze experimenten met gouache nog even verder. Al beginnen we dat materiaal wat beter te kennen, het blijft zwoegen. De derde opstelling doen we terug met olieverf en dat is er aan te zien, hoop ik toch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.