Kleurcomposities

Nu we de basisvormen – min of meer – onder de knie hebben, gaan we verder met het combineren van al die vormen. Daarbij wordt het samenstellen van het stilleven tot een boeiende compositie een extra opdracht.

Compositie in geel.

Over compositie krijgen we wat theorie zodat we iets doordachter keuzes kunnen maken. Gaan we voor een driehoekscompositie of voor een dynamische samenstelling waarin de diagonale lijnen worden benadrukt. Of kiezen we rust, eenvoud en symmetrie, misschien in een centraalcompositie? Benadrukken we de verticale of horizontale as? Of gaan we resoluut voor een asymmetrische opstelling? Keuze is er genoeg.

Compositie in rood.

Om het helemaal interessant te maken, stellen we de stillevens op met voorwerpen in dezelfde kleur. Zo wordt het een oefening op vorm, compositie en kleur. Dat laatste is een niet te onderschatten moeilijkheid omdat al die objecten niet dezelfde kleur hebben. Het komt er dus op aan die verschillen ook in het schilderij te tonen. Dus niet alleen de vormen moeten in een goede verhouding staan, ook de kleuren moeten exit gemengd worden. We moeten die kleurtheorie dus in de praktijk waarmaken.

Compositie met groenen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.