Kleurexperiment

Naast de kleine portretten blijf ik rustig doorwerken op grotere modelstudies op maandag. Na de eerste les heb ik deze vreemde invalshoek al aardig op het doek gekregen. Het is geen gemakkelijke houding en al helemaal niet vanuit mijn gezichtspunt. Al heeft zo’n vreemd standpunt wel het voordeel dat je sowieso goed moet kijken wat je doet. Ik ben tevreden over de compositie. Het lichaam volgt enigszins de diagonaal van het vierkante doek. De armen steken daar uit en vormen een eigen kader voor het hoofd. Het lijkt haast een schoolvoorbeeld voor in de studieboeken.

Eerste opzet, compositie en vormen staan al sterk.

Los van de compositie is er nog wat werk aan. De kleuren in het lijf liggen in de buurt van de realiteit. Toch vallen ze wat zwak uit op het doek. Wellicht hebben de heftige kleuren in de achtergrond daar wel wat mee te maken. De volgende twee les werk ik flink door op de kleuren. Ik wil zeker de contrasten in het lichaam wat sterker zetten zodat de volumes beter uitkomen. Iets meer nuance is bovendien welkom in de lichtere huidskleuren. Dat doet het het schilderij meer leven. Het moeilijkst hierbij is om de kleuren van voor- en achtergrond en van licht en schaduw op elkaar te blijven afstemmen zodat het een geheel blijft. Na behoorlijk doorwerken staan de kleuren goed aan het einde van de tweede les.

Tijdens de laatste les concentreer ik me nog op de handen en het hoofd. De linkerhand boven het hoofd geef ik met een enkele welgemikte toetsen vorm. Ze staat in enkele minuten op het doek. Ik sta er zelf van te kijken. Met de andere hand heb ik meer moeite. Eerst staat die hand te ver naar links zodat de onderarm onwaarschijnlijk lang lijkt. Uiteindelijk verzet ik de rand van de matras een beetje naar rechts, leg ik de hand platter op die matras en kort ik tenslotte de bovenarm in zodat ook de lengte van de onderarm klopt. Dat soort zaken moet je met de nodige durf doen. Die bovenarm een halve centimeter korter maken helpt niet, dan ga je liever meteen voor drie of vier centimeter. Je moet gewoon beseffen dat het nodig is. Het helpt als de meester je erop wijst dat er een en ander niet klopt. Het blijft wel zinvol om zelf uit te zoeken met welke ingrepen je het probleem het best aanpakt.

De heftige kleuren zorgen voor sterker contrasten in een harmonieus geheel.