Kleurstudie

Nog eentje om het af te sluiten. Een stilleven waarin we complementaire kleuren en transparantie toepassen om diep zwart te maken. In dit geval kies ik meteen ook voor complementaire kleuren in de objecten zelf: paars en geel. Die kleuren versterken elkaar en dat komt in het uiteindelijke werk best goed tot uiting. Hopelijk valt het daardoor minder op dat het oor van die gele beker niet helemaal snor zit.

Het zwart van de achtergrond is opgebouwd uit gelen en paarsen die interessante diep donkere kleuren opleveren. Je verwacht het eigenlijk niet dat geel zo donker kan worden. De techniek om complementaire kleuren te gebruiken zit er ondertussen behoorlijk goed in. Vooral het gebruik van een complementaire kleur om te verdonkeren levert verbluffende resultaten op.

Dat transparante kleuren mooie diepe kleuren opleveren is nu wel duidelijk. Daar komt het erop aan dat op de juiste momenten toe te passen. Voorlopig hebben we dat vooral toegepast in die heel donkere, bijna zwarte kleuren. Maar die techniek is ook nuttig om lichte kleuren helder en fris te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.