Kordaat

Vandaag arriveer ik weer eens veel te laat in de les. Geen tijd om aan een doek te beginnen, dus neem ik een vel steinbach dat ik onlangs al een grondkleur heb gegeven. Ik vlieg er meteen in en zet gezwind de compositie op met enkele grote lijnen. Omdat ik het model in profiel bekijk, plaats ik het hoofd een beetje uit het centrum.

Nu kan ik de grotere vlakken invullen. Gaandeweg merk ik dat het hoofd iets te groot is opgezet zodat ik stilaan het kapsel moet uitbreiden. Toch wil ik me op het gelaat concentreren. Ik werk met kordate toetsen waarbij ik probeer ineens de juiste kleuren toe te passen. Dat lukt aardig en ik hoef niet al te vaak bij te sturen.

De kordate verftoetsen zorgen voor een levendige uitstraling.

Met enkele robuuste vegen geef ik de achtergrond kleur. Op een of andere manier past het harmonisch bij het portret. Al weet ik zelf niet goed waarom, of hoe ik daar toe kom. Terwijl ik de achtergrond opbouw, zet ik de contouren wat scherper aan. Ondertussen is het kaspel al flink vergroot, en nog vind ik het op het einde iets te klein. De directe borstelstreken geven dit schilderij een levendig karakter dat best kan overtuigen.