Kruising

Voortaan zal T. elke week komen poseren op maandagavond. Dan kunnen we vanaf nu drie weken na elkaar aan dezelfde houding werken. Omdat het de voorbije lessen vlot lukte, besluit ik op doek te werken. Dan kan ik wat groter werken zodat ik niet geneigd ben te gaan prutsen aan details.

Het is nochtans geen eenvoudige houding. Vanuit de hoek waar ik sta, oogt het mooi en het past perfect in het doek. Misschien wel iets te goed waardoor de compositie weinig verrassend overkomt. De moeilijkheid zit in het kruisen van de arm en het opgetrokken been vlak voor de borsten. Het zijn verschillende niveau’s achter elkaar die allemaal de aandacht opeisen, ongeveer in het midden van het doek. Geen idee of ik daar de juiste nuances zal kunnen neerzetten.

Degelijke opzet met evenwichtige compositie.

Na de eerste les sta ik er goed voor. Ik heb het hele doek gevuld, de compositie staat er zoals ik ze voor ogen had. De contrasten en kleuren zitten al in de buurt van wat het moet zijn en de verhoudingen kloppen.

De tweede les kom ik veel te laat. Volgens de afspraken kan ik dan mijn plek niet meer opeisen. Ik zou strikt genomen achter een collega kunnen gaan staan, dat is op zich best haalbaar. Maar mijn hoofd staat er niet naar. Ik heb zin om even wat onstuimiger te schilderen. Het wordt een heftig schilderij met een explosie aan kleuren die allicht te veel tegen elkaar opboksen. Op een of andere manier heb ik dat wel graag. En het blijft naar mijn gevoel toch harmonisch.

Een tussendoortje met heftige kleuren.

De laatste les moet ik het schilderij op doek wel waarmaken. Het zwakke deel was het gezicht en daar besteed ik vandaag de meeste aandacht aan. Al krijgt de rest van het schilderij ook nog een extra laag om de kleuren steviger te bepalen en de contrasten nog scherper te zetten. Helemaal gelijkend is het niet, we komen wel aardig in de buurt. Achteraf vind ik de ogen nogal plat, daar had ik meer volume in moeten stoppen.

Het gezicht is beter uitgewerkt maar komt nogal hard over.

Helemaal tevreden ben ik niet. De compositie vind ik achteraf gezien niet bepaald overtuigend. De achtergrond komt wat te nadrukkelijk over en nu merk ik pas dat het hoofd iets te klein is. Volgende keer beter op de verhoudingen letten!