Man

Bij afwezigheid van onze vaste modellen krijgen we deze week een mannelijk model, zowel maandag als dinsdag. Het is een welgekomen afwisseling. Met veel enthousiasme zoek ik een goeie invalshoek. Door de positie van de handen en het hoofd kom ik uit op een verticaal doek. Ik kantel die nog een beetje om handen en hoofd er wat deftig op te krijgen. Dat maakt het best moeilijk om de verhoudingen goed in te schatten.

Ik werk goed door deze les, een beetje in de hoop om de tweede zitting een extra portret te kunnen maken. Met de donkere achtergrond is het even zoeken naar passende kleuren voor het lichaam. Uiteindelijk kom ik na wat zoeken uit op een evenwichtig, zij het nogal donker, kleurenpalet.

Pas nu het af is merk ik dat het hoofd te groot is uitgewerkt.

Op dag twee maak ik eerst een portret op papier op een kleiner formaat. Een beetje bedoeld als opwarming voor het schilderij waaraan ik gisteren begonnen ben. Ligt het aan de geruststelling dat het maar op papier is? Dat weet ik niet maar dit portret lijkt als vanzelf uit mijn penselen te vloeien. Het lijf zit een beetje gewrongen maar die fantastische kop, daar mag ik best trots op zijn.

Vlot gepenseeld, Stevige opbouw, harmonische kleuren…