Peinzend

Bij dit werk voelde ik meteen dat het goed zou komen. Al van bij het begin zag ik de compositie voor me met die peinzende blik en de handen als blikvanger. Ik wist wel dat het een uitdaging zou worden met die handen zo centraal in beeld.

In de eerste opzet bepaal ik de compositie zoals ik ze voor ogen had.

In eerste instantie schets ik de compositie uit zoals ik ze voor ogen heb. Ik kies voor een verticale compositie die de hoek van de elleboog benadrukt. Het model plaats ik in de bovenste helft terwijl ik zorg dat er genoeg ruimte voor het model blijft zodat ze voor zich uit kan kijken.

Alles begint vorm te krijgen. Vooral de hand staat er al mooi op.

Ik werk op ongeprepareerd papier, wat meer white spirit vergt om de grote vlakken te vullen. Het maakt de kleuren iets minder fris omdat het papier veel verf opzuigt. Voor mij komt dat wel goed uit omdat ik mezelf zo verplicht nadien genoeg verf te gebruiken om alles terug fris te zetten. Na de eerste les ben ik al goed gevorderd. De compositie staat er, de sfeer is bepaald en de rechterhand en arm vind ik zelf behoorlijk goed geslaagd.
In de tweede les volgt de afwerking. Ik besteed veel tijd aan het uitwerken van de arm en de schouder. Het haar staat er gelukkig snel goed op. Dan merk ik plots dat ik de vorm van de matras waar het model op ligt niet goed had aangegeven. Dat pas ik nog aan en ik zet de drapering wat juister en steviger. Ook de linkerhand werk ik verder uit en ik maak voorzichtig nog wat verbeteringen aan de andere hand.

Vrouw kijkt peinzend voor zich uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.