Rugzicht

Deze pose met het model op een fel geel gekleurd laken levert een interessante uitdaging op. Niet alleen wordt de huidkleur daardoor sterk opgelicht in de schaduwpartijen, het geeft ook interessante contrasten tussen de huidkleur en het gele laken.

Aanzet in paarse kleuren geeft een goede ondergrond voor een compositie met veel gele kleuren.

In de aanzet besluit ik paarse kleuren te gebruiken. Omdat paars complementair is aan geel, is het zinvol om dat in de ondergrond te gebruiken. Elke streek geel die je daar dekkend bovenop zet, zal eens zo fel lijken tegen dat paars. En als je transparant geel op die ondergrond aanbrengt, wordt je geel vanzelf donkerder door die paarse ondergrond.

De compositie is uitgezet, de grote vlakken zorgen al voor een zeker volume.

Na de eerste les staan de grote vlakken er al op. De matras heeft al kleur en volume net als de figuur. Al zitten de kleuren daar nog niet goed. Dat valt vooral op aan de lichte bovenkant waar de huidkleur nog te dicht tegen de kleur van het laken aanleunt.

In een tweede les werk ik alles wat verder uit. De achtergrond wordt wat lichter, de huidkleur maak ik natuurgetrouwer zodat die beter afsteekt tegen het laken. Ik probeer zoveel mogelijk met vlotte toetsen te werken, zonder me te erg in de details te verliezen. Uiteindelijk stel ik vast dat ik de aanpak van het laken veel losser werk dan in het model. Dat dreigt het laken toch naar de voorgrond te trekken. Het is een moeilijke evenwichtsoefening.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.