Aphrodite

Gedurende enkele weken krijgen we, wegens ziekte van de meester, les van een vervanger. Dat het eens wat anders is, mag wel gezegd worden. Vadim laat ons in eerste instantie vooral snelschetsen. Hij wil het spontane en directe in ons losweken. Op zich is dat helemaal niet slecht. Het klopt allicht dat we vaak te veel gefocust zijn op het precies weergeven van wat we zien. En dat levert soms stugge werkjes op. Ik heb het hier al vaak geschreven dat ik meer naar die spontane en directe aanpak op zoek ben.

Toch vind ik het een beetje jammer dat we terug gaan tekenen en in zwart-wit werken. In mijn zevende en laatste jaar wil ik toch vooral met olieverf bezig zijn. Thuis oefen ik genoeg door te tekenen en schetsen. In de academie ben ik graag met verf bezig. Vandaag ben ik dus blij dat ik weer met verf aan de slag kan gaan na een half uurtje opwarmertjes.

Ik neem een niet al te groot doek, dan heb ik nog kans dit in een les af te werken. Ik sta toevallig op een plek die me heel goed bevalt. Op een of andere manier doet de houding me aan Aphrodite denken, de godin van de schoonheid. Waarmee ik niet meteen iets over dit werk an sich wil zeggen.

Olieverfschilderij met als titel Aphrodite
Snel en spontaan werken kan best, als je maar geconcentreerd werkt.

Ergens heb ik toch de indruk dat die opwarming zijn vruchten afwerpt want het vlot aardig. De compositie staat er naar goede gewoonte vrij snel op. Dan is het nog even concentreren op de verhoudingen. Die vind ik na enkele kleine correcties best aanvaardbaar. Dat geeft me nog een klein uur om nog wat borsteltechniek toe te voegen. Uiteindelijk levert het snel werken een interessant resultaat op. Er zijn geen details uitgewerkt, maar dat stoort helemaal niet. Zelf ben ik erg tevreden over de kleuren. Er zit genoeg variatie en contrast in. Dat lukt me niet altijd op die korte tijd.

Dat er haast geen details uitgewerkt zijn, geeft dit werk een sterke uitstraling. Het laat wat over aan de verbeelding. Dat maakt het weggedraaide hoofd nog net iets boeiender. Zeker met een titel als Aphrodite laat ik dan wel wat aan de verbeelding over.