Belofte

In de voorbije reeks lessen stond het snelschetsen centraal. Eerst met houtskool, nadien met bister of acryl, telkens met beperkte kleuren. De laatste lessen maakten we in de tweede helft een snelle studie, dat mocht zelfs in olieverf. Nu zijn we (eindelijk!) klaar voor wat degelijker werk. In plaats van telkens verschillende houdingen te schetsen, is het vandaag de bedoeling vanuit verschillende standpunten een gegeven opstelling te schetsen. Om uiteindelijk een welbepaalde plek te kiezen om een werk te maken.

Ik vind het de logica zelf dat je een bewuste keuze maakt waar je gaat staan. Al is dat niet altijd gemakkelijk met zo veel studenten. Het is wel boeiend om te zien hoe anderen het er best moeilijk mee hebben. Velen blijven op dezelfde plek staan en maken daarvandaan verschillende schetsen. Het maakt het best moeilijk als je wel die verschillende opties eens wil verkennen. Het lukt toch door te wisselen met andere vrijdenkers.

Met al die schetsen, het zoeken naar een interessante opstelling en nog wat extra uitleg is de les haast voorbij voor we aan het echte werk beginnen. De motivatie is wel groot, dus vliegen we er stevig in. Ik werk nog eens op een groter formaat vermits we hier toch enkele lessen aan kunnen werken. Het blijft een uitdaging om de compositie die je in gedachten hebt op zo’n groot formaat goed op te zetten. Voorzichtig opbouwen is dan de beste aanpak.

Olieverfschilderij van een dame voor een klassiek plaasteren beeld
De voorzichtige opbouw straalt een zeker belofte uit.

Die voorzichtige opbouw is goed te zien op het eind van de les. Een aantal grote vlakken zijn al opgesplitst door verschillende kleuren te gebruiken. Daarbij komt het niet zo nauw, dan is ongeveer al lang goed genoeg. Vervolgens heb ik een aantal zaken wat sterker afgelijnd. Daarbij let ik er telkens op om dat zo juist mogelijk te doen. Die stevigere vlakken houden meteen de belofte in van wat het ooit zal worden.

Door de Corona-pandemie zijn we ondertussen overgeschakeld op online lessen waardoor we dit werk niet meer zullen afwerken. Maar net die geheimzinnige belofte geeft dit werk een bijzondere uitstraling. Wat mij betreft mag het zo wel blijven.