Blondje

Door omstandigheden ben ik vandaag laat toegekomen in de les. Daardoor heb ik niet veel zin om aan een doek te beginnen en houd het bij papier. Ik vind gek genoeg nog een geschikte plek, weliswaar met een vooraanzicht, niettemin met een zijdelingse belichting. Dat levert nog een tof beeld op met veel contrast en diepte.

Omdat ik al zo laat ben, werk ik goed door. Ik start met een brede borstel om snel de achtergrond in kleur te zetten en geef meteen de belangrijkste kenmerken van de compositie aan. Na een minuut of tien begin ik wat meer te modelleren. Ook hier ga ik aan de slag met een breed penseel en stevige halen. Het moet levendig worden vandaag.

Op het eind van de (halve) les zit de vorm er goed in. Het is geen gelijkend portret geworden. Op een of andere manier lijkt het portret trouwens blonder dan het echte model. Met de straffe lamp licht het haar inderdaad fel op, maar ik ben toch vergeten er genoeg donker onder te stoppen. Ook het gelaat is niet bepaald gelijkend te noemen. Het model zit er nochtans wel een beetje in. Daar was het me vandaag eigenlijk niet om te doen. Het portret staat stevig gemodelleerd, met vlotte en kleurrijke toetsen. Het is een levendig portret geworden en dat was wel de bedoeling. Ik ben er best tevreden mee, als oefening.

Vlot en levendig gepenseeld portret.