Badjas

Na de paasvakantie wacht ons een nieuw model op maandag. Voor de eerste sessie besluit Philippe om haar in badjas te laten poseren. Op zich eens een leuke afwisseling. Tot we wat later merken dat die badjas toch een vreemde kleur heeft. Iedereen heeft het lastig om dat beige met een zweem paars te pakken te krijgen. Je zou gaan denken dat Philippe het erom doet.

Ik wil al een tijdje eens wat meer aandacht aan het hoofd spenderen, al mogen de handen er best op, het wordt dus iets meer dan een portret. Na een half uurtje liggen de belangrijkste zaken vast in mijn compositie. Het hoofd en de handen zitten al goed en de staart die op haar rug nog wat extra licht vangt, zorgt voor een mooi tegengewicht voor het felverlichte gelaat. Maar ik worstel wat met de plooien – en de kleur – van de badjas. Uiteindelijk sta ik er tegen het eind van de eerste les nog niet bijster goed voor.

Badjas en achtergrond vragen meer aandacht dan het gezicht…

De volgende zitting herpak ik me. Ik werk wat steviger door en breng de verf dikker op. Het levert fikse borstelstreken op. Vooral in de badjas valt dat op. Maar net dat is het probleem, in het kapsel en zeker het gezicht werk ik voorzichtiger en preciezer zodat het werk geen geheel vormt. Daar zou ik best nog wat aan werken.

De derde sessie kom ik flink te laat zodat mijn plekje al ingenomen is. Ik maak er geen probleem van en zet me simpelweg op een andere plaats en begin opnieuw. Nu schiet het portret goed op en nog voor de eerste pauze staat alles goed in beeld. Al torent het kapsel te hoog boven het hoofd uit. Na de pauze verbeter ik eerst de ergste fouten en zet dan de achtergrond stevig in de verf. Het kapsel geef ik ook wat meer vorm. Na de tweede pauze stort ik me op het gezicht in de hoop dit werk nog deze les te kunnen afwerken. Voor de korte tijd vind ik het een geslaagd werk. Er wringt nog wel iets aan het kapsel, vooraan zit het haar iets te hoog. Het gezicht is niet helemaal gelijkend, maar het zit aardig in de buurt.

Best tevreden over het gelaat, wat minder over het kapsel.