Model

Deze dag begint met een prettige verrassing: een nieuw model. Da’s weer even wennen aan andere vormen, volumes, ledematen en allerlei andere kenmerken. Dat maakt het net interessant, dat je toch weer goed moet kijken en opletten. Die halfautomatische piloot werkt dan niet meer. Zeker leuk dat ze even goed stil zit als J, ons dinsdags model. Want ik moet het toch een beetje bekennen, M stelde me de laatste weken wat teleur. Dat ze graag pauzeert, daar kan ik wel inkomen. Het is nu eenmaal niet zo gemakkelijk om lang te zitten, dat hebben we vorig jaar wel gemerkt als we bij afwezigheid van het model zelf eens een uurtje moesten poseren. Maar stilzitten is toch een basisvereiste voor een model in een schilderklas en dat leek bij M minder goed te lukken.

Het verschil met J begon de laatste weken op te vallen. J zit goed stil en heeft veel aandacht voor de houding die ze aanneemt. Ik heb het gevoel dat ze goed de esthetiek van een houding kan inschatten. Toegegeven, het is de meester die de houding bepaalt en de belichting regelt. Toch heb ik de indruk dat het met J veel vlotter lukt om een mooie pose te vinden. En laten we wel wezen, na een jaar bijna uitsluitend M te schilderen, vind ik de verandering op zich al verfrissend. Het model vandaag zit alvast goed stil. Ze verdwijnt ook niet voor lange tijd in de pauze. Altijd een pluspunt.

Het schilderen lukt vlot vandaag. Omdat ik wat te laat ben, moet ik een overgebleven plek innemen, met zicht op de achterkant van de stoel en het model in tegenlicht. Niet bepaald eenvoudig. Ik kies ervoor een portret te maken om niet hoofdzakelijk met die stoel bezig te moeten zijn. De compositie staat er vrij snel op. Na de eerste pauze begin ik aan de donkere partijen. Na de tweede pauze pak ik de lichte delen aan. Zonder er bewust op te letten werk ik tegelijk aan de achter- en voorgrond. Wat ik de afgelopen weken geleerd heb, lijkt er dus al goed in te zitten. Na drie uur zit er zelfs al een beetje gelijkenis in. Maar over de kleuren ben ik niet erg tevreden. Daar werk ik volgende week aan verder.

In werkelijkheid lijken de kleuren minder vuil, toch moet het volgende week wat frisser worden.