Snel portret

Vandaag is het model er niet. Het duurt even voor Philippe beseft dat ze dat had laten weten. Daardoor is iedereen al in het lokaal. Geen laatkomers dus, wat wel tegenvalt als je net hebt besloten dat de volgende die binnenkomt moet poseren. Gelukkig wil Mia het eerste lesuur wel poseren. Als even later Yvonne toch te laat arriveert, hebben we meteen een tweede slachtoffer.

Dan begint de lastige opdracht, op een klein uur tijd trachten een portret te maken. Nu kies ik verstandig voor een kleiner formaat. We moeten het ons niet te moeilijk willen maken. Mia heeft best herkenbare trekken wat wel helpt om een zekere gelijkenis te treffen. Na een kwartier is mijn blad gevuld en kan ik even tijd nemen om te bekijken waar ik fout zit en waar ik eerst aan moeten werken om iets deftigs af te leveren. Ik zie wel dat ik iets behoorlijks kan afleveren.

Mia, geschilderd met te droge verf…

Met de verf van vorige week wordt het na een tijdje schrapen om nog wat smeuïge verf te pakken te krijgen. Ik besluit nog voor de tijd om is te stoppen zodat ik mijn palet kan vernieuwen voor het volgende portret. Maar ik ben wel tevreden over dit eerste portret. Het is gelijkend, al is het niet geweldig goed geschilderd.

Na de pauze komt Yvonne aan de beurt. Ook best een typisch gezicht, dat moet wel lukken. Al gauw merk ik dat ik nog niet te vaak blond haar heb geschilderd. Het is even zoeken naar de juiste kleuren. Het gezicht heb ik vrij snel te pakken. Jammer genoeg heb ik de kin wat te zwaar aangezet. Ik sleutel er nog wat aan, maar veel baat het niet. De uitdrukking van de ogen bevalt me wel net als het kapsel dat ik voor de verandering sterk in vlakken heb opgebouwd. Dat werkt echt wel.

Yvonne, tevreden over de ogen en het kapsel.

Ik maak geen derde portret omdat ik me opoffer om ook een lesuur te poseren. Ergens vind ik het wel leuk om achteraf te zien wat mijn collega’s ervan bakken. Dat valt met mijn karakteristieke kop best mee. Al verrassen een paar collega’s me met een sterke gelijkenis. Altijd leuk om elkaar eens te schilderen.