Uitgeput

Na een reeks zittende houdingen zorgt Philippe voor wat afwisseling. Toen we vorige week merkten dat de houding best vermoeiend was, hebben we ons beperkt tot twee zittingen. Nu mag het model mag zich languit neer vleien. Het lijkt haast of ze zich uitgeput op het bed heeft gelegd.

Voor het model mag het dan wat gemakkelijker zijn, voor de schilders betekent het allerminst een rustpunt. Voor sommigen wordt het een deftige oefening in verkortingen. Hoewel niemand er echt aan kan ontsnappen. Vanuit mijn standpunt zie ik de benen zonder verkorting, de heupen met een lichte draaiing en de romp en het gelaat in verkorting. Het is altijd wat.

Na de eerste sessie.

Ik ben tevreden met mijn plaats. Het licht dat van de linkerkant komt binnenvallen, geeft mooie contrasten tussen licht en donker. Geen tegenlicht deze keer. Het vastleggen van de compositie gaat vlot. Voor de achtergrond baseer ik me oorspronkelijk vaag op wat ik zie. Gaandeweg borduur ik verder op de ruwe vlakken en borstelstreken en werk los van de realiteit.

Plooien links en rechts te gelijkmatig, schaduwen te donker, achtergrond te fel. Er is nog werk aan…

Na de tweede les spoort Philippe me aan om een derde keer verder te werken aan het schilderij. Hij weet dat ik dat niet altijd zie zitten. Met een paar nuttige tips weet hij me te overhalen. Zo eist het rood in de achtergrond te veel aandacht op. En de plooien van het laken aan de rechterkant zijn te gelijkmatig. Ik moet toegeven dat ik ze spontaan, zeg maar onnadenkend heb geschilderd. Ook de schaduwpartij aan buik en ribben staat wat te donker waardoor de contrasten wel erg scherp staan.

Olieverf op geprepareerd karton 100×70.

In de laatste les pak ik die zwakkere stukken aan. Hoewel het globale beeld nauwelijks gewijzigd is, geeft het eindresultaat een veel steviger indruk. Het geheel hangt nu veel beter samen. Een erg leerrijk schilderij.

Om de laatste sessie af te ronden, maak ik in het laatste uur nog een snelle studie. Een leuke vingeroefening met een spalter en een breed penseel. Heel plezant om te doen.