Diepte

Ondertussen hebben we op dinsdag S. als vast model. Dus ook die dag kunnen we voortaan drie weken na elkaar aan dezelfde houding werken. Omdat ik het toch lastig heb om haar gelijkend weer te geven besluit ik voorlopig meer werkjes op drie lessen te maken. Voor het eerste werk ik net als de nieuwkomers ’tot de bovenste hand’. Op een gewoon formaat vind ik dat wel prettig werken. Een volledig model weergeven doe ik nog altijd liever op wat groter formaat zodat je tot in de details correct moet werken.

Ik heb de achtergrond alweer te veel aandacht gegeven.

Het lukt vlot om de compositie te bepalen. Er is wat ruimte voor de achtergrond die ik probeer te baseren op wat ik werkelijk zie. Zelfs al laat ik dat wat los, dan nog vind ik dat het niet goed overkomt. Er zit veel te weinig diepte in. Door de harde kleuren komt het te sterk naar voor. Daar wil ik bij het volgende werk wat beter op letten.

De dieptewerking zit hier goed met een minder nadrukkelijke achtergrond.

Ik zet me de tweede sessie op een andere plek om in één les een portret te maken, waarvoor ik me beperk tot een halve steinbach. Ik let er nu op de achtergrond licht aan te zetten. Het werkt wel, het model staat duidelijk vooraan in het schilderij. De achtergrond wijkt netjes terug. Zo moeilijk is dat dus niet. Alleen vind ik het eindresultaat niet erg boeiend. Het mag dan wel een snelle studie zijn, dat is geen geldige reden voor ondermaats werk. Volgende keer beter!