No easy action

Vandaag is het maandagse model afwezig. Philippe heeft voor vervanging gezorgd zodat we niet zelf moeten poseren. Stiekem vind ik dat een beetje jammer omdat het wel leuk is om je klasgenoten eens te schilderen. Zelfs al zitten die doorgaans niet zo erg stil. Het is altijd verrassend hoe moeilijk het is als je niet een van de gebruikelijke modellen kan schilderen. Het model vandaag hebben we al enkele keren ter vervanging gehad. Dat moet dan wel lukken in een les.

Ik besluit op papier te werken omdat ik, zoals wel vaker gebeurt, weer eens te laat ben en een lege plaats moet innemen. Ik werk vlot maar ook ruw. Op ongeprepareerd papier werken heeft wel het voordeel dat je eerste lagen snel drogen, maar als je dikker begint te werken, lijkt de verf ook wat te gaan plakken. Dat nodigt dus vanzelf uit tot wat ruwer werk.

Tijdens het schilderen zelf kon ik niet zeggen dat ik tevreden was. Te vaak had ik het gevoel dat de verf niet deed wat ik wou. Of dat de kleuren al snel anders uitdraaiden dan wat ik bedoelde. Dat is ook een gevolg van dat ongeprepareerd papier. Nu het eenmaal klaar is en tegen de muur hangt, vind ik het toch best een sfeervol werkje. Het gelaat heb ik eigenlijk in enkele eenvoudige toetsen treffend weergegeven.

Ruwe olieverfschets.