Profiel

Gisteren had ik al twijfels over m’n schilderpraktijk, vandaag heb ik even overwogen om dit schilderij te overschilderen of opnieuw te beginnen. De eerste zitting van deze pose had ik al gemist, zodat ik me vorige week noodgedwongen achter iemand anders moest zetten. Met die beperking in gedachten heb ik een ‘klein’ doek genomen, voor mijn doen dan toch. Het smalle formaat van 60 x 120 dwingt me om goed na te denken over de compositie. Op een of andere manier loopt het tijdens het schilderen alsnog mis. Ik merk wel dat ik de gekruiste handen moet afsnijden, toch hoop ik ergens dat nog net aanvaardbaar te kunnen corrigeren. Ondertussen worstel ik met het hoofd dat van driekwart stilaan verschuift naar een profiel. Tegen het eind van die eerste zitting ben ik niet tevreden. Vandaag twijfel ik of dit nog wel goed komt.

Met de afsnijding dwars door de gekruiste handen, zit het niet goed, en dan zwijgen we nog over het vervormde hoofd…

Gisteren had Philippe het nog over afsnijdingen, dat je daar goed mee moet opletten, dat je best complexe afsnijdingen vermijdt. Je kan een arm gerust dwars afsnijden, maar beter niet in de lengte, hetzelfde geldt voor benen. Zo kan je beter ook geen handen of voeten doormidden snijden. Door een pols of enkel kan nog net, liever net erboven. Als slecht voorbeeld wees hij ook op dit werk dat tegen de muur hing te drogen.

Dat kan ik moeilijk blauw blauw laten. Ik besluit vandaag om die ongelukkig afgesneden handen te verleggen. Ik pas de arm meteen ook aan, schuif die wat op naar links zodat de hand echt buiten beeld valt. Het maakt de compositie een stuk rustiger en trekt de aandacht naar het gelaat. Dat ik ondertussen kordaat in profiel zet.

Het loont om zaken aan te passen in functie van de compositie.

Halfweg de les suggereert Philippe dat ik in het gelaat gerust een en ander mag suggereren, dat ik niet te exact hoef te schilderen. Naar goede gewoonte doe ik wat er gevraagd wordt, en dat levert, ook naar gewoonte, resultaat op. Ik maak een van mijn beste schilderijen tot nu toe. De twijfel smelt weg als sneeuw voor de zon.