Tussendoor

Vorige week nog had ik T. gesuggereerd om een liggende houding aan te nemen, want ze voelde zich niet zo goed. Normaal gezien vindt Philippe oktober nog te vroeg voor een liggende houding omdat het nogal complex is voor de nieuwe studenten. Uiteindelijk mocht het toch. Maar deze week is T. er niet. Ziek blijkbaar. Er was dus toch iets van aan.

Gelukkig kon Philippe op tijd het ‘dinsdag’ model verwittigen zodat we niet zelf hoeven te poseren. Het is natuurlijk wat anders dan ik verwacht had. Maar goed, dan is het leuk om eens wat te experimenteren. Ik gebruik voor de gelegenheid ongeprepareerd papier. Dat zorgt ervoor dat de eerste lagen supersnel drogen zodat je snel verder kan werken. Eigenlijk trekt de olie in het papier waardoor de verf vlugger droogt. Dat geeft uiteindelijk drogere borstelstreken met rafelige randen. Dat levert een sterk korrelige textuur op. Zo hoef je minder precies te werken terwijl het de expressie verbetert.

Alweer wat te heftige kleuren, wel fris geborsteld.

Het is een techniek die zich goed leent om snel te werken. Ik houd de compositie eenvoudig, laat me weer eens gaan met heftige kleuren in de achtergrond en het laat me toe in het lichaam met kleurige contrasten te werken. Uiteindelijk vind ik de werking van de schaduw overtuigend. Echt geweldig is het resultaat niet, maar dit levert wel een fris schilderij dat verrassend goed gelijkt.