Vluchtig

Omdat ik de eerste zitting gemist heb, zet ik deze week mijn schilderij snel op. Na de reeks kleinere portretten wil ik opnieuw iets groters maken. Dan moet ik natuurlijk wat snelheid maken. Met de liggende houding is een lang smal doek wel geschikt. Wat de meeste mensen gebruiken voor een landschap wil ik best gebruiken om er een liggend model op te plaatsen. Dankzij de opgetrokken knieën zit er een mooie s-curve in het model. Altijd handig om daarop in te spelen in de compositie. Ik hoef dus niet lang na te denken of te zoeken, een boeiende houding wijst zelf de weg.

Eerste opzet met alweer vrij donkere kleuren in de achtergrond.

Al snel staat het model er in grote lijnen op. In de achtergrond heb ik weer heftige kleuren gebruikt. Dat trekt de aandacht en daar wil ik stilaan vanaf. Het model staat er wel stevig en vrij donker op. Een goede basis om met lichtere kleuren op te gaan werken. Nu zie ik nog wat mankementen en fouten, maar niets te drastisch. Met wat concentratie is dat vlug recht te trekken.

Ik verspeel nogal wat tijd aan de achtergrond. Nu ik die lichter van kleur heb gemaakt, merk ik dat de aandacht meer naar de figuur gaat. De lichte toetsen vormen sterke contrasten en zorgen voor een interessante dieptewerking. Een goeie basis om volgende week op door te werken.

In principe niet afgewerkt. Toch heeft het iets.

Jammer genoeg lukt dat niet omdat ik deze week te laat ben. Zonder er te veel over na te denken begin ik een nieuw schilderijtje op een andere plek met het idee volgende week verder te werken aan mijn grote schilderij. Ik vergeet helemaal dat vandaag de laatste zitting is. De ‘landschapsdame’ zal dus onvoltooid blijven. Achteraf vind ik dat het best iets heeft. Net doordat er wat zaken niet afgewerkt zijn, blijft het iets mysterieus hebben.

Ondertussen maak ik een portret op een kleiner formaat. Alweer met een bizar gezichtspunt. Ik hou daar wel van omdat het een verrassend beeld oplevert. Ook een beetje omdat het zo moeilijk is dat ik er heel geconcentreerd mee bezig moet zijn. Het is een uitdaging waar je wat van kan leren. Ik ga vandaag voor stevige kleuren. Af en toe moet ik me eens uitleven.

Apart standpunt in een eigenzinnige compositie, altijd boeiend.