Snelle studie

Vorige week was ik na twee zittingen best tevreden over het liggend portret. Bij deze derde zitting leek het me leuk om eens een snelle studie te maken. Voor de verandering heb ik op een niet-geprepareerde steinbach gewerkt. Hoewel dat strikt genomen niet zo’n goed idee is, wou ik het toch eens proberen. Dit werk is toch niet voor de eeuwigheid bedoeld.

Doordat er geen grondlaag op zit, zuigt het papier de white spirit echt op. Dat betekent in de eerste plaats dat ik veel meer white spirit nodig heb en ik met een natte borstel beduidend minder oppervlak kan bewerken. Het voordeel is dat die eerste lagen wel snel drogen en dus ook snel overschilderbaar zijn.

Tegen de eerste pauze staat de compositie er in grote vlakken op. Na de pauze is het zaakje droog genoeg om er al dekkend op te werken. Tegen het eind van de les staat de essentie er wel op. Deze aanpak bevalt me best wel. Hoewel de eerste opzet wat trager gaat omdat er meer naar de white spirit moet gegrepen worden, weegt het voordeel van de korte droogtijd daar wel tegenop. De dekkende laag kan snel aangevat worden. Uiteindelijk schort er nog een en ander aan, maar het experiment is voor herhaling vatbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.