Spelregels

We starten niet alleen het schooljaar, we beginnen ook met de tweede cyclus met een nieuwe meester. Dat zijn andere gewoonten en spelregels. Wat me meteen opvalt is de vrij ontspannen sfeer. Dat merk je onder andere aan de paletten. De meester is zelf best trots op zijn palet vol klodders half opgedroogde verf. Voor mezelf neem ik voor om mijn goede gewoonte aan te houden en mijn palet goed op orde te houden.

Voor de vierdejaars die voor het eerst model mogen schilderen, legt Philippe enkele spelregels op. Zo mogen we ons de eerste maand beperken tot het portret tot aan de hoogste hand. Zo vermijden we volledige figuren, dat zou een iets te grote uitdaging zijn.

De tweede regel is om onze aardkleuren voorlopig weg te laten. Dan spreken we over oker, groene aarde en gebrande sienna. Vooral oker en sienna lijken me drastische weglatingen. Maar de bedoeling is dubbel. Omdat oker dicht aanleunt bij huidkleur is het verleidelijk om die kleur zo te gebruiken. Maar dat levert weinig coloristisch werk op. Bovendien verplicht deze regel ons om die huidkleur zelf te mengen, maar ook om goed te kijken naar de kleuren die we werkelijk zien.

Wie begint met modelschilderen heeft gemakkelijk de neiging om te weinig kleur te gebruiken. Deze spelregel moet het kleurgebruik stimuleren. Ik ben benieuwd wat dat zal opleveren. Het zal in elk geval even aanpassen worden. Volgende les mogen we eraan beginnen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.