Spiegelingen

Om onze kennis van perspectief wat verder op de proef te stellen gaan we aan de slag met spiegels. Zo verdubbelen we in een stilleven meteen het aantal objecten. Maar mogelijk ook het aantal verdwijnpunten. Al kan je daar bij een eigen opstelling de moeilijkheden aardig beperken.

Voor de eerste opstelling plaats ik enkele eenvoudige volumes op een spiegel. De voorwerpen zelf zet ik voor een andere spiegel. Om een wat strakker geheel te krijgen plaats ik de balken evenwijdig aan elkaar. Dat levert een geordend geheel op.
Door de vormen haaks op de staande spiegel te positioneren beperk ik het aantal verdwijnpunten. De randen van de voorwerpen lopen in de spiegeling naar hetzelfde verdwijnpunt. Op die manier blijft deze eerste oefening nog eenvoudig.

Een gestructureerde ‘spiegelstad’.

Het tweede spiegelend stilleven pak ik iets drastischer aan. Hoewel ik nu maar één spiegel gebruik, zorg ik dat de volumes niet meer evenwijdig staan en zet ik enkele objecten gekanteld. Dat levert een dynamischer geheel op. Door meer in te zoomen op het stilleven wordt het een drukkere bedoening die voor iets meer uitdaging zorgt.

Spiegelend stilleven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.