Spielerei

Na een aardig drukke vakantie mag ik weer tot rust komen met de regelmaat die de academie me bezorgt. Voortaan terug elke maandag en dinsdag op post in het schilderatelier van Philippe De Smedt. Allicht was het voor de meester ook druk want de eerste dag hebben we nog geen model. We krijgen om te starten geen levend model maar enkele plaasteren beelden. Niet meteen een opdracht waar ik naar uitkijk. Maar goed, het geeft me de vrijheid om wat speelser aan de slag te gaan.

Om me op te warmen begin ik met een kleurig en speels portret. Ik laat de kleuren contrastrijk tegen elkaar knallen. Het mag wel even wat feller zijn. Mogelijk is het een reactie op het wit van de plaaster. Al denk ik dat die neutrale kleur het makkelijker maakt om de tonaliteit van die kop te vertalen in kleur. Het levert een spontane spielerei op met een eerder karikaturale weergave van deze kop.

Karakterkop met een speels kleurenpalet.

Omdat ik er al snel op uitgekeken ben, neem ik nog een extra blad en maak een tweede versie waarbij ik dichter tegen de realiteit aanleun. Dat lukt aardig. Ik let nu wat meer op de verhouding en de specifieke kenmerken van dit hoofd. Het geeft een veel juister beeld waarbij ik de kleuren slechts beperkt aanpas. Ik let wel op dat ik met stevige toetsen schilder die dit schilderijtje wat punch geven. Uiteindelijk leuk om eens een hoofd te schilderen dat niet beweegt. Niettemin zal ik blij zijn als we volgende week met een levend model verder kunnen.

Het hoofd correcter uitgewerkt.