Statig

Voor deze sessie zit het model voor een plaasteren beeld. Dat geeft een heel ander gevoel en een flinke dosis inspiratie. Met veel goesting begin ik aan dit portert. Opnieuw werk ik op een oud schilderij, wat me aanzet om die felle kleuren te bedekken.

Al snel vind ik een compositie waarbij ik het hoofd, anders dan ik gewoonlijk doe, aan de kant plaats. Het personage kijkt op die manier buiten het beeld, weg van de toeschouwer. Het beeld op de achtergrond neemt daarbij een groot deel van het schilderij in. Dat levert een boeiende spanning op. Hier kan je zonder probleem een verhaal bij fantaseren.

Een stemmig beeld dat de fantasie aanwakkert.

Het plaasteren beeld geef ik nogal donker weer met een grove borstel. Zo geef ik het genoeg aandacht zonder het te prominent te maken. Het portret van deze statige dame geef in meer detail en aandacht. De lichte kleuren contrasteren sterk met de donkere achtergrond waarbij ik op zoek ga naar harmonische tinten.

Tijdens de eerste les lukt dat niet helemaal, maar ik herpak me tijdens de tweede sessie. Het hoofd geef ik nu wat meer diepte en volume. Let ook op het verschil in de verftoetsen. Vooraan in het gezicht werk ik met scherpe penseeltrekken, achteraan houd ik de borstelstreken iets vager. Dat versterkt het gevoel van diepte. Al zou ik dat nog verder moeten doortrekken.

Het eindresultaat kan me wel bekoren. Het schilderij roept een geheimzinnige sfeer op die de fantasie van de toeschouwer ruimte laat.

Een snel portret in een dynamische compositie.

Aangezien de aanpassingen vlug lukken, begin ik nog snel een extra schilderij. Het wordt een dynamisch portret waarin ik opnieuw met sterke licht-donker contrasten werk. Er zitten in elk geval boeiende stukken in. Nog even afwachten of ik hier nog aan verder werk…