Textuur

De voorbije weken hebben we stilgestaan bij het begrip textuur. Met textuur bedoelen we het uitzicht of het aanvoelen van een materiaal, het gaat om de uiterlijke kenmerken van stoffen en materialen. Een sterk verwant begrip is structuur, de manier waarop stoffen en materiaal van binnenuit opgebouwd worden. De innerlijke structuur bepaalt in wezen de textuur van een materiaal.

Berkentak met schilfers schors.

Maar structuur kan je ook in een ruimer kader bekijken: hoe objecten opgebouwd worden. Textuur gaat in wezen altijd over materialen, structuur kan ook over objecten gaan. Met structuur zijn we al vaak bezig geweest bij het construeren van voorwerpen in onze stillevens. Texturen hebben we voorlopig nog wat links laten liggen. Het wordt stilaan tijd om die uitdaging aan te gaan.

Voor de eerste opdracht kies ik een dikke berkentak. De bovenste witte laag van de schors is heel specifiek en een dankbare structuur om mee te beginnen. Ook de losse schilfers helpen om de tak herkenbaar te schilderen. Het contrast met de donkere kern van het hout geeft een mooi effect. Ik zet er een fel blauwe achtergrond tegen om de kleuren in de schors beter te laten uitkomen.

Schaal met walnoten: combinatie van structuur en textuur.

In de tweede studie rek ik het begrip textuur wat op. Door enkele walnoten in een schaal te leggen, maak ik een combinatie tussen structuur en textuur. De walnoten vormen samen een structuur in de compositie terwijl ze op zich een heel eigen textuur en structuur hebben. Het zachte oranje van de schaal vormt geen contrast met de noten maar ondersteunt ze net door haar warmte. De achtergrond maak ik expliciet donkerblauw voor een interessant contrast.

In de laatste textuuropdracht schilder ik de bast van een naaldboom. Ook hier gaat het om een combinatie van textuur en structuur. De verschillende schubben van de schors vormen een duidelijke structuur, terwijl die schubben zelf een eigen textuur hebben die ik allebei zo goed mogelijk tracht weer te geven. Die combinatie is moeilijker dan ik aanvankelijk dacht. Vooral door de vele schaduwen is het lastig om die textuur goed weer te geven.

Schors van een naaldboom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.