Uit het hoofd

Appels in een schaal naast een glazen kan, uit het hoofd.

Een oefening die we geen van allen zagen aankomen. Om te laten zien — en zelf vast te stellen — wat we vorig jaar geleerd hebben, moeten we een stilleven uit het hoofd schilderen. Het doet ons toch even slikken. Maar kom, we hebben ondertussen wel een beetje bagage, dat zou dus wel moeten lukken. Gelukkig mag het tonaal uitgevoerd worden. Dat maakt de oefening toch al iets eenvoudiger.

Het moeilijkste is nog iets te verzinnen. Maak je het jezelf moeilijk of net gemakkelijk? Als je voor moeilijk gaat lukt het misschien niet zoals je wilt, maar als je iets te gemakkelijk verzint val je ook door de mand. Na wat getreuzel beslis ik een glazen kom met appels en een glazen kan te schilderen. Lijkt me een goede uitdaging. Ik doe m’n best ook op de belichting te letten. Bij de appels is dat aardig gelukt. Bij de glazen kan zit ik er naast, al zou ik toch niet echt kunnen zeggen hoe het wel had gemoeten.

Een boek en een goed glas wijn, snel verzonnen.

De tweede les kies ik voor een bijna alledaags stilleven: een goed boek en een glas wijn erbij. Door de letters die ik op het boek schilder loop ik blijkbaar al wat vooruit op de lessen. Want binnenkort gaan we daar wat oefeningen rond maken. Een leuke uitdaging eigenlijk zo uit het hoofd schilderen. Niet meteen iets dat je jezelf zou opleggen, vermoed ik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.