Vilt

De eerste maand van het schooljaar organiseert Slac traditiegetrouw de open atelier weken. Dan kan je als je geïnteresseerd bent, komen kijken hoe het er in de ateliers aan toe gaat. Dat betekent dat deze eerste weken het model gekleed poseert. Veel mensen vinden het nog altijd vreemd om een model naakt te zien. Ondertussen vind ik een gekleed model best een welgekomen afwisseling. Het is eens wat anders. Uiteindelijk dwingt het je alweer om goed op de verhoudingen te letten. Je moet dan eigenlijk op zoek naar andere ankerpunten om die verhoudingen juist op te bouwen.

Anderzijds heb je wel wat meer speling met het gebruik van grote kleurvlakken. Het zorgt op een natuurlijke manier voor wat meer afwisseling in de schilderijen. De composities worden er wat sterker door. Niet dat dat voor mijn schilderij opgaat, mijn compositie blijft nogal eenvoudig. Mogelijk komt dat omdat Philippe zoals elk jaar de nieuwkomers de opdracht geeft te werken tot de bovenste hand. Je kan zien dat ik nog altijd braaf luister.

Ik vind het prettig om met die vlakken kleur te werken. Al verlies ik me er een beetje in bij de achtergrond die ik te vlakmatig opbouw. Achteraf stoort het me. Het valt nog mee dat het groene vilt waar ik mijn papier op vastprik met de vele vegen van vroeger schilderwerk, goed past bij mijn werkje. Het valt de meester ook op en hij raadt me aan een foto te nemen met het vilt erbij. Zo gezegd, zo gedaan.

De vilten mat waar het blad opgeprikt werd, past perfect in deze compositie.