Zwart-wit

De laatste lessen van dit schooljaar houden we ons bezig met wit en zwart. We weten ondertussen wel dat wit niet wit is, en zwart evenmin. In beide zitten veel kleurschakeringen. Nu we onze verf en het mengen al een stuk beter onder de knie hebben, is dit een uitdagende test. Hoe goed slagen we erin een wit of zwart voorwerp te schilderen.

Witte pot en sauskan, acryl op zwart papier.
Witte pot een sauskan, olieverf op papier.

In de eerste les maak ik twee studies van hetzelfde onderwerp. Dat levert twee heel verschillende werkjes op. De eerste maak ik met acrylverf op zwart papier. Het staat er vlot geschilderd op en geeft een levendige indruk. De sauskan geeft een heldere witte indruk, de koele kleur in de schaduw staat nog wat te fel maar geeft wel een stemmige sfeer.
De tweede studie met olieverf op wit papier staat er in wezen beter op, maar de indruk van het witte gaat toch verloren. Ik heb me te veel blind gestaard op de kleur die de lamp aan het wit geeft. De nuances zijn hier wat verloren gegaan. En dat was eigenlijk de opdracht.

Witte objecten, genuanceerd.

In het derde werk slaag ik erin de kleur raak te zetten. Het komt uiteindelijk wat fletser over maar hiermee beantwoord ik wel beter aan de zoektocht naar de nuances die wit kan bevatten. Als je nuance zoekt moet je niet overdrijven!
De laatste oefening zoeken we naar zwart. Op zich een net zo moeilijke oefening die na al die lessen vorig jaar in zwart-wit toch een beter resultaat had moeten opleveren. Het hemd is in deze vormeloze hoop nog wel herkenbaar, maar echt zwart komt het toch niet over.

Zwart hemd op een hoopje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.