Averegten

Tijdens de kerstvakantie start ik in een opwelling aan een landschap. Enkele jaren geleden had ik tijdens een herfstwandeling een sfeervolle foto gemaakt in de Averegten. Daar was ik zo tevreden over dat ik het idee had opgevat om die foto op groot formaat te laten afdrukken. Dat is er uiteraard nooit van gekomen, dat kan je wel raden. Nu ik dat schilderen stilaan beter onder de knie krijg, lijkt het moment gekomen om de foto dan maar zelf uit te vergroten op een schilderdoek.

Op een goed uur staat de compositie ruwweg op het doek.

Vol goede moed begin ik er een van de eerste dagen van het jaar aan. Al vlug staat de compositie erop en is de basis gelegd. Het is ondertussen wel duidelijk dat hier heel wat uurtjes in zullen kruipen. Niet dat het zo enorm precies moet zijn, een boom meer of minder, daar zal geen zwijn naar knorren. Toch moeten de kleuren juist zitten om die prachtige lichtinval over te brengen.

De voorgrond krijgt al kleur, volume en vorm.

Tot nu toe heb ik het gemakkelijkste deel aangepakt. Bij die lichtinval op de grond komt het allemaal zo nauw niet waar dat valt. Het belangrijkste is hier de zoektocht naar het goede contrast tussen de lichte en donkere partijen. Dat moet later nog wat sterker gezet wordt. Maar nu even tijd maken om die boompjes wat steviger in te planten.

Drie sessies achter de rug, nog een te gaan…

Om in dit schilderij de kleuren echt tot hun recht te laten komen heb ik tot nu toe geen wit gebruikt. Schilders weten dat wit altijd vergrijst, het zwakt je kleuren af. Het wit dat je hier nog ziet is het doek zelf. In de voorgrond is het puur kleur, zonder wit. Best boeiend om op die manier te werken. Dan zie je dat kleuren die je naast elkaar uitspeelt heel krachtig worden. Om kleuren te ‘vergrijzen’ heb ik enkel complementaire kleuren gebruikt.

In de laatste sessie kan ik natuurlijk niet anders dan wit te gebruiken. Het zal wel voorzichtig moeten gebeuren om de kracht van het schilderij te bewaren. Vooral de geleidelijke overgangen zijn een flinke uitdaging. Uiteindelijk vraagt het behoorlijk wat concentratie om dit tot een goed einde te brengen.

Sfeervol moment in de Averegten.