Schakeringen van groen

Een paar weken geleden heb ik aan de abdij van Vlierbeek een snelle aquarel gemaakt van het landschap. In principe stelde het niet veel voor. Wat gras met een beukenhaag en daarachter enkele bomen en veel wolken tegen een blauwe lucht. Zo typisch dat je het saai kan noemen. Als oefening vond ik het best leuk om te doen.

Een snelle schets van de omgeving aan de abdij van Vlierbeek.

Ondertussen heb ik enkele van mijn landschappen aan de meester laten zien. Een van de opmerkingen was dat ik bomen en struiken te vaak in schakeringen van groen weergeef. In het beste geval zit er een beetje meer blauw of geel in, nog altijd de basiskleuren om groen te maken. Dat zou zijn alsof ik in mijn modellen en portretten enkel schakeringen van huidskleur zou gebruiken. Daar durf ik best heel andere kleuren gebruiken, net om de levendigheid te verhogen.

Het lijkt me een interessante oefening om die raad toe te passen op mijn saai landschap. Slechter zal het er vast niet door worden. Gelukkig is het werk nog opgespannen en kan ik er nog flink aan doorwerken. Al snel wordt duidelijk dat het helpt om de contrasten aanzienlijk te verhogen. Door wat extra kleur toe te voegen krijgt het landschap een levendige uitstraling.

Bijgewerkte versie met meer kleur en sterkere contrasten.

Uiteindelijk heb ik er niet zo erg lang meer aan doorgewerkt. Wel in enkele stappen om de aangebrachte verf te laten drogen. Geduld is een schone zaak bij aquarel. En luisteren naar wie ervaring heeft, blijkt alweer erg verstandig.