Rik Wouters in MoMu

In het Modemuseum in Antwerpen loopt een tentoonstelling rond Rik Wouters. Het thema van het huiselijke leven dat Wouters zo graag uitbeeldde staat hierin centraal.

Als schilder heb ik meer naar de schilderijen dan naar de modestukken gekeken. Het verraste me weer hoe schraal Wouters schilderde. Op bijna elk schilderij is het witte doek nog goed te zien, of zie je het door de kleuren doorschemeren.

Het toont vooral hoe bewust de man schilderde. Als je met dekkende lagen werkt kan je uiteraard meer diepte en nuance geven, maar je kan net zo goed fouten herstellen of je schilderij stapsgewijs opbouwen. Bij Wouters is het duidelijk dat hij goed wist waar hij naartoe wilde.


Die zuinige aanpak belet hem echter niet om stevige kleuren te gebruiken. Maar door ze droog op het canvas te borstelen houdt hij ze fris en spontaan. Toch straf dat die schilderijen meer dan honderd jaar oud zijn.

De tentoonstelling ‘Rik Wouters en het huiselijk utopia’ loopt nog tot 26 februari. Ze is niet groot, maar toch de moeite op een koude winterdag.
Meer info op de site van het MoMu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.