Kasteel de Borrekens in Vorselaar

De zomerschilderdagen nemen een goede start bij het kasteel De Borrekens in Vorselaar. Zoals gewoonlijk bereik ik rond tien uur de bestemming. Nadat ik de auto geparkeerd heb, blijkt dat we nog een flink stuk moeten stappen. Op zich helemaal geen probleem natuurlijk. Gelukkig heb ik deze eerste dag mijn veldezeltje niet meegenomen. Ik hoef enkel mijn schilderkistje, een stoeltje en mijn tekenplank te sjouwen. Dat lukt nog wel, die ene kilometer of zo.

Al gauw blijkt dat de gracht rond het kasteel in de zomer achter grote struiken rododendron schuil gaat, op een strook van een meter of tien na. Daar zijn de vroege vogels al bezig. Ik besluit toch een beetje verder te kijken en vind een plekje met een zicht op de achtergevel die boven de struiken uit torent. Dat lijkt me ook wel geschikt.

Opwarmertje van de dag, meteen in de verf gedoken.

Na de eerste losjes geschilderde aquarel maak ik een toertje rond het kasteel en ontdek nog enkele leuke plekken waar gek genoeg niemand zit. Ik maak nog een pentekening in een schetsboek en besluit dan een van die plekjes op te zoeken voor een tweede aquarel. Hier heb ik zicht op het gebouw in Franse klassieke stijl voor het kasteel. Met de gracht vol lelies en de brug geeft dat een mooi zicht. Daar zit ik heerlijk rustig, op enkele geïnteresseerde voorbijgangers na.

Pentekening met dak en torentjes.
Zicht op het ‘paleis’ voor het kasteel.

Later maak ik nog twee pentekeningetjes. Op het moment dat ik overweeg om naar huis te gaan wandel ik nog eens langs de westkant van het kasteel waar de zon ondertussen voor interessante schaduwen zorgt. Ik besluit nog snel dat zichtje in een aquarelstudie te vatten.

Schets van de westelijke gevel.
Schets van de populaire oostelijke gevel.
Snelle studie van het zonlicht op de westelijke gevel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.