Hof Ter Borght

Als afsluiter trekken we dit jaar naar het prachtige kasteelpark Hof Ter Borght in Westmeerbeek. Het park is vanaf dit jaar toegankelijk voor publiek nadat Kempens Landschap het domein in erfpacht nam. Het classicistisch kasteel met oranjerie, serre en koetshuis zijn beschermd en er bestaan blijkbaar plannen om er een hotel van te maken. Het park zelf is een bezoekje zeker waard.

Zicht op de voorgevel en de serre.

Omdat er veel ruimte is rond het kasteel vind je overal wel enkele schilders of tekenaars. Al lijkt de vervallen serre nogal in trek te zijn. Na een wandeling rond het kasteel zoek ik een plekje uit waar het ochtendlicht voor interessante schaduwen zorgt. De imposante gevel die je vanaf de straatkant kan zien is wel boeiend met de dakkapellen en torentjes op het dak. En de aanpalende serre zorgt voor een extra uitdaging.

Het koetshuis en een stuk van de serre
Voorgevel en serre, pentekening.

Ik ben niet helemaal tevreden over mijn aquarel en pak dan maar pen en papier om wat extra schetsen te maken. De gevel met de vele ramen vind ik leuk om te tekenen. Door de dikte van de pennen te variëren tracht ik wat extra contrasten te brengen. Dat lukt de ene keer al beter dan de andere.

Achtergevel van het kasteel.

Na de middag maak ik nog een schilderijtje van de achtergevel. Ik probeer wat losser te werken omdat ik het werkje van ’s morgens wat te braaf vond. Maar ook hier ben ik niet bijster tevreden. Het is een beetje te vuil geworden.

De oude boom werpt een mooie schaduw op de zijgevel.

Ondertussen is de zon wel gedraaid en werpt de boom naast het huis een mooie schaduw op de zijgevel. Het inspireert me nog tot een werkje waar ik wel tevreden over ben.

Als laatste maak ik nog een tekeningetje van het vogelhuisje in het park.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.