Kasteel de Biest

In een afgelegen wijk van Kessel ligt het kasteel de Biest van de gasthuiszusters van Lier. Het is geen echt kasteel, eerder een groot landhuis met twee eenvoudige torentjes. De tuin met omringende gracht biedt meer dan genoeg plekjes om te tekenen of schilderen. Je moet wel uitkijken voor de uitwerpselen van de ganzen die echt overal verspreid liggen.

Na een verkennende wandeling besluit ik eerst het voetgangersbruggetje te schilderen. De balustrade van beton geeft de indruk van hout. Ik besluit dan maar de betonnen vloer in mijn aquarel ook een houten uitstraling te geven. Dat geeft een veel aangenamere indruk.

Het verborgen bruggetje over de ‘slotgracht’.

Tegen het middaguur zoek ik een plek naast de vijver vooraan. Nog voor ik kan beginnen vallen de eerste druppels. Iets later besluiten we in afwachting van droog weer onze boterhammen op te eten. De buienradar belooft me dat het niet lang zal duren. Later dan verwacht stopt het uiteindelijk met regenen. Ondertussen heb ik me onder een droge boom genesteld met zicht op de borstwering voor het landhuis. Omdat alles vochtig is, loopt mijn aquarelverf behoorlijk uit. Scherp schilderen zal zo niet lukken. Toch levert dat een frisse impressie op.

Noodzakelijkerwijs nat in nat gewerkt, met een helder effect.

Dan wordt het tijd om het pastelkrijt nog eens boven te halen. De boot naast de kleine steiger geeft een leuk tafereel met de vijver op de achtergrond. De volgende bui overvalt ons nog voor ik klaar ben. Ik kan me wel onder het afdak van de bijgebouwtjes zetten zodat ik nog verder kan werken. Al valt dat niet mee nu het papier vochtig is geworden.

Zicht op de vijver met bootje en aanlegsteiger.

Voor mijn laatste werkje kies ik de andere kant van de vijver met uitzicht op de zijgevel van de Biest. Door het kroos op de vijver zie ik weinig of geen weerspiegeling. Het felle groen geeft wel een frisse uitstraling aan mijn aquarel. Te meer omdat het een geslaagd tegenwicht is voor het wijnrode gebladerte links van het gebouw.

Snelle studie van de zijgevel van de Biest in potlood.
Uitgewerkt in aquarel met nadruk op de vijver en balustrade vooraan. 

Intussen zijn we alweer bij de laatste actieve schilders, tijd voor een drankje op een terras als het weer het toelaat.