Vijver achter ‘t Stapveld

Veel jassen te zien op de tweede zomerschilderdag. Na wekenlang zomerse hitte valt een temperatuur onder de twintig graden niet mee. Al klagen vooral de meisjes daarover. Misschien omdat de jongens het niet openlijk willen toegeven?

We laten ons humeur er echter niet door verpesten, we zijn al blij dat er nog wat water in de vijver staat. Behalve die vijver is er niet zo gek veel te zien. De meeste schilders zitten er dan ook in een halve cirkel rond. Dat is mij wat te druk. Ik zoek een stil plekje langs de weelderige bloemenborder naast het petanqueveldje. Die bloemen zorgen tenminste voor wat kleur. Hoewel ik start met de bedoeling een impressie van die kleuren te geven, verval ik toch weer in een figuratieve aanpak. Het kost me veel prutswerk en het eindresultaat vind ik weinig overtuigend.

Poging om een impressie van de bloemenborder te geven.

Ik zoek een ander plekje op, aan de andere kant van de vijver. Daar zit ik lekker rustig met zicht op het riet dat een interessante compositie vormt. Ik bouw mijn werkje op met grote kleurvlakken die ik nadien met wat details verder uitwerk. Achteraf bekeken allicht wat te veel details toegevoegd!

Deze compositie suggereert een weids landschap, wat het in werkelijkheid niet was.

Ondertussen zit ik al een tijdje in een zacht briesje waardoor ik het stilaan fris krijg. Tijd voor een pauze in het café aan de sporthal. Na een warme kop koffie en een babbel kan ik er weer tegen. Aan de vijver is het inmiddels rustiger geworden, er zijn wat druppels gevallen! Ik installeer me onder een boom en maak een tekening in pastelkrijt. Deze week gebruik ik gekleurd papier en dat geeft een veel frisser resultaat. De clou is om niet al te veel na te denken. Het lijnwerk blijft op die manier spontaan en los. Misschien zijn de kleuren wat heftig, maar ik hou daar wel van.

Op korte tijd gemaakt, in principe nog werk aan, maar het heeft iets verfrissends waardoor ik aarzel om er aan verder te werken.

Als afsluiter maak ik nog een aquarel op wat groter formaat. Ook hier staat het riet centraal met de kromming van de vijver eronder. De centrale boom erboven zorgt voor een evenwicht in de compositie. De suggestie van de weerspiegeling in het water vind ik zelf goed gelukt.

Geslaagde afsluiter van de dag.